Promjena zadnjeg panela i ostalih dijelova kućišta na iPhone-u

Prilikom pada uređaja najlakše stradaju stakleni dijelovi na Vašim uređajima. Najčešće se radi o zadnjem staklu ili panelu. Iako je njegova funkcija uglavnom estetska i nije potrebno istoga trena juriti na promjenu, dugoročno odlaganje servisa može imati druge neželjene posljedice. Promjena zadnjeg panela je dobra investicija.

Zašto je potrebno promjeniti oštećeni zadnji panel na iPhone-u?

Promjena zadnjeg panela na iPhone-u

Image by bublikhaus on Freepik

Promjena zadnjeg panela kod jako oštećenih uređaja trebala bi se dogoditi u relativno kratkom roku. Otvori na slomljenim dijelovima panela olakšati će ulazak raznih čestica prašine, mucica, vode i ostalih potencijalno problematičnih tvari unutar samoga uređaja te dijelova koji su inače zaštićeni od vanjskih utjecaja.

Prašina i mucice iz džepova ili torbi će zapuniti unutrašnjost telefona do te mjere da može utjecati na hlađenje Vašeg uređaja. To potencijalno može dovesti do drugih ozbiljnijih kvarova. Puno prašine može čak onemogućiti rad Face ID modula pa prepoznavanje lica više neće raditi kao prije. Kod ekstremnijih slučajeva potencijalno su u opasnosti i sve membrane tipki koje tada mogu zablokirati ili izgubiti svoj klasični “klik” zvuk prilikom stiskanja. Naravno zbog tih otvora na poleđini uređaj više nije vodootporan pa je moguć ulazak vode ili vlage.

Sitne čestice se zavlače u najmanje otvore pa će tako doći i do kamera i s vremenom ih kompletno zapuniti što će onemogućiti njihov normalan rad. Kamere se čak mogu i trajno oštetiti, a nagomilana nečistoća zablokira rad fokusa i stabilizatora tj, gimbala. Iz navedenih razloga, promjena zadnjeg panela se preporuča iako možda  naizgled ne djeluje kao prioritet.

Proces promjene zadnjeg panela na iPhone-u

Promjena zadnjeg panela na iPhone uređaju

Image by bublikhaus on Freepik

Promjena zadnjeg panela nije jednostavna i može potrajati par sati zbog svog kompliciranog procesa ugradnje. Prije servisa se radi kompletni test uređaja da se ustanovi da nema drugih kvarova. Nakon promjene se radi novi test da bi bili sigurni da je sve prošlo kako treba. Uređaj se kompletno rastavlja do zadnjeg šarafića kako bi se spriječila eventualna oštećenja drugih dijelova dok se razbijeno staklo polako komadić po komadić skida s uređaja. Nakon čišćenja starog stakla novo staklo se lijepi posebnim ljepilom te ostavlja u kalupu koje centrira novo staklo u desetinku mm kako ne bi bilo odstupanja od originala.

Leće prekrivene prašinom i ostalim sitnim zrncima će se s vremenom izgrebati pa će slike izgubiti svoju čistoću i oštrinu. Ovaj problem najčešće imamo kada se razbije zaštitno staklo oko samih kamera ili malena zaštitna stakalca na samim lećama. Klijenti nam tada ne dolaze na popravak na vrijeme jer im razbijeno staklo nije predstavljalo problem kod slikanja sve dok se kamere nisu zaprljale. Tada je najčešće već kasno jer je šteta na osjetljivim lećama kamera već učinjena i sada je potrebno uz razbijeno stakalce mijenjati i sve kamere u kompletu.

Promjena metalnog ruba (middle frame) iPhone uređaja

Promjena zadnjeg panela na iPhone-u

Image by fxqadro on Freepik

Preostaje nam spomenuti promjena samog middle framea, metalnog ruba telefona na Vašem uređaju. Iako je ovo izrazito rijetki servis jer je za njegovo savijanje ili lomljenje potrebna izrazito velika sila, svako toliko imamo upita za ovim popravkom. Najčešće se radi o nezgodnim udarcima u koje kakve ćoškove pa se okvir nezgodno savine na jednom malom dijelu i napravi velike probleme. npr utisnuta tipka ili jedna od tipki za stišavanje i pojačavanje. Uređaj se konstantno pali i gasi ili stišava i sl. Kod velikih oštećenja metalnog okvira najprije se radi detaljna dijagnostika svih ostalih funkcija uređaja. Tek nakon što se utvrdi da nema skrivenih problema ide se na promjenu kućišta. To može produžiti vrijeme trajanja servisa. Promjena se vrši izmjenom okvira te zadnjeg stakla u kompletu tako da, ako Vam je staklo razbijeno u nezgodi, taj dio će isto biti riješen. Sami popravak tj promjena kućišta traje par sati, ali kao što smo već spomenuli može varirati ovisno o samom stanju uređaja.

Nadamo se da smo Vam ovime pobliže objasnili zašto je bitna promjena zadnjeg panela na Vašem iPhone uređaju ukoliko se ošteti.

Call Now Button385 1 5587 240