Popravak Face ID sustava na iPhone uređajima

Trebate popravak Face ID sustava na Vašem iPhone-u? Na novijim iPhone uređajima home tipka sa svojim touch ID čitačem otiska prsta je zamjenjen novim face ID čitačem lica. Taj sustav omoguava otključavanje vašeg uređaja bez upisivanja šifre, te razne druge opcije u kojima je potrebna dodatna autentifikacija vlasnika uređaja, npr kod online plaćanja, plaćanja računa u dućanima preko digitalnih kartica itd.

Taj sustav je izrazito kompliciran i sofisticiran, te je sastavljen iz brojnih dijelova koji su potrebni kako bi on pravilno i sigurno radio. Podjeljen je u dva zasebna dijela u uređaju. Jedan se nalazi na vrhu Vašeg ekrana, takozvani flood iluminator koji u kombinaciji sa dot projektorom, koji se pak nalazi na vrhu kućišta uređaja, stvara
digitalnu sliku Vašeg lica uz pomoć desetaka tisuća točaka koje mapira i pohranjuje u posebno zaštićeni dio procesora i garantira daleko veću enkripciju podataka nego prijašnji čitač otiska prsta.

Popravak Face ID kvara na Vašem iPhone-u

Popravak Face ID sustava na iPhone Uređaju
Image by rawpixel.com on Freepik

Face ID sistem u cijelosti apple naziva True depth kamera sistem, te zbog velikog broja međusobno povezanih senzora i uređaja potrebnih za rad kvarovi na ovome sistemu nisu rijetki. Ranije spomenuti senzor flat na panelu uređaja ima dva dijela. Prvi je senzor automatske svijetline a drugi je flood iluminator koji uz sebe još sadrži i proximity senzor koji gasi panel prilikom poziva kako ne bi slučajno sa dodirom lica palili opcije po ekranu prilikom razgovora. Drugi modul je takozvani kamera modul unutar uređaja, a na njemu se nalazi infracrvena kamera, koja mu u kombinaciji sa dot projektorom i flood iluminatorom omogućava rad čak i u mrklom mraku, te se tu nalazi još i obična selfie kamera i dot projektor.

Što ako Vam se Face ID na iPhone-u pokvari?

Ukoliko dođe do problema sa bilo kojim od navedenih senzora ili kamera face id neće raditi. Neke dijelove sustava je moguće popravljati i mjenjati dok druge iz sigurnosnih razloga nije moguće zasebno mjenjati, pa ovisno o pojedinom kvaru odlučujemo koja je solucija najbolja za Vas. Da li je to popravak ili zamjena cijelog faci id sustava. Popravci su naravno jeftiniji od kompletne zamjene true depth sistema. Servis je izrazito kompliciran, kako za dijagnosticiranje kvara tako i za popravak face ID -a, pa servis ponekada može potrajati i do dan-dva.

385 1 5587 240