Servis matičnih ploča
Besplatna dijagnostika

Servis matičnih ploča

Kada pogledate svoj iPhone u ruci Vi vidite njegov ekran i njegovo kućište. To nije ono što čini iPhone toliko posebnim. Za taj dio je odgovorna njegova matična ploča. Sve njegove super mogućnosti i opcije koje toliko rado koristite proizlaze od brojnih čipova i elemenata koji su spojeni u jednu pomno osmišljenu cjelinu.

Svaki sustav i podsustav iPhonea ima svoj logički sklop na matičnoj ploči. Od najjednostavnijeg kompasa i žiroskopa, senzora za svjetlinu i sličnih sitnica koje imate, do kompliciranih sustava za zvuk, signal i sliku. Doslovno sve što iPhone može i radi negdje se mora obraditi i složiti kako bi se poslalo van vama na Vaš ekran ili na Vaš zvučnik. Za sve je to odgovorna matična ploča. Ona je iz generacije u generaciju sve kompleksija i kompleksnija. Ukoliko dođe do kvara potreban Vam je servis matičnih ploča.

 • Servis matičnih ploča je najkompleksniji segment našeg posla. Zahtijeva dugotrajno i konstantno osposobljavanje naših servisera. Skupu i profesionalnu opremu. Od mikroskopa do raznih programatora, lemilica i specijaliziranih alata. Bez toga je danas nemoguće biti vrhunski servis Apple uređaja.

  Ime

  Email

  Poruka

  iPhone uređaji su poznati po svojoj pouzdanosti i izrazito malom postotku tvorničkih grešaka. Kao takvi su izrazito dugotrajni. Često se iPhone zamijeni iz čiste želje za promjenom, a ne zbog potrebe. Uređaji stari i po 4, 5 godina su još savršeno funkcionalni i podržavaju sve zadnje software nadogradnje. Kao takvi su vrlo isplativi za popravljanje, dok većina uređaja drugih proizvođača to nije. Već nakon par godina gube svoj početni sjaj pa kada se dogode prvi kvarovi ili nezgode oni se jednostavno bacaju i uzima se sljedeći uređaj.

  Baš iz toga razloga razvila se velika potreba za popravcima koji su kompleksniji. Od najjednostavnijih izmjena dijelova kao što su baterije, ekrani i sl. Servis matičnih ploča iPhone uređaja spada u kompleksnije zahvate. Kao što smo ranije spomenuli u tekstu matična ploča je glavni mozak uređaja. Odgovorna je za baš sve funkcije telefona. Dakle za svaki kvar na iPhoneu može biti krivac matična ploča. Dobro bi bilo napomenuti da se ovakvi kvarovi u 95% slučajeva ne događaju sami od sebe ili zbog tvorničke greške u proizvodnji. Uglavnom se događaju zbog nekog vanjskog utjecaja kao što su npr, neispravna ili ne certificirana oprema za punjenje, učestali ili jaki padovi, smočeni uređaji i slične nezgode.

  Kvarove dijelimo u par kategorija

  Prekidi spojeva na matičnoj ploči

  Servis matičnih ploča- prekidi na spojevima

  Ovakvi kvarovi dolaze isključivo zbog jakih udaraca ili učestalih padova vašeg uređaja. Svaka matična ploča ima tisuće i tisuće spojeva na sebi. Prekid samo jednog spoja je dovoljan da se neka funkcija poremeti ili u potpunosti onesposobi. Tu bi mogli izdvojiti probleme vezane sa zvukom, gsm signalom i nemogućnost korištenja WiFI i bluetootha. Često se uređaj i jednostavno samo ugasi i nemoguće ga je više pokrenuti. Kod ovakvih kvarova je potrebno naći prekid ili vrlo često više njih. Zatim ih treba nanovo obnoviti kako bi se vratile prekinute funkcije. To je nerijetko vrlo zamoran i kompliciran proces te servis matičnih ploča zahtijeva poprilično komplicirana rješenja.

  Kratki spojevi na matičnoj ploči

  Servis matičnih ploča- kratki spojevi

  Oni se događaju iz raznih razloga. Najčešće kod nekog strujnog šoka npr. loša oprema za punjenje, zamjenske baterije ili dodir uređaja s vodom. Kod ovih kvarova je specifično da se uređaj u pravilu jednostavno ugasi a ponekada pritom i izrazito jako zagrije. Kratki spojevi su u pravilu manje opasni za sami uređaj jer su u velikom postotku nastali kao samo-zaštita samoga uređaja. Kod neke se opasnosti uređaj sam kratkim spojem zaštiti od daljnjih ozbiljnijih kvarova. Servis matičnih ploča nalazi dio koji je u krakom spoju te ga otklanja i mijenja novim. Tako se uređaj vraća u prvobitno stanje i nastavlja s radom kao da se nikada ništa nije dogodilo.

  Neispravan rad nekog sustava

  Servis matičnih ploča- neispravan rad sustava

  Ne radi se niti o prekidu niti o kratkom spoju već o nekom dijelu telefona koji više ne obavlja svoju funkciju pravilno. Ovakvi se kvarovi rijetko događaju na iPhone uređajima. Najčešće ničime nisu potaknuti. Takve kvarove možemo svrstati u onih 5% slučajeva kada je došlo do greške u proizvodnji te zahvaćeni dio nije izdržao predviđeni broj sati rada. Ako neki model ima tvorničku predispoziciju za ovakav tip kvara Apple to kroz vrijeme prepozna pa obično nudi neki oblik servisnoga programa da se, ako dođe to toga problema na Vašem uređaju, taj kvar otkloni kroz jamstvenu proceduru. Servis matičnih ploča većinu takvih kvarova otklanja zamjenom neispravnog dijela novim, koji će dalje raditi ispravno.

  • Da bi se utvrdila greška na matičnoj ploči potrebno je napraviti dijagnostiku uređaja. Servis matičnih ploča iPhone uređaja dolazi s besplatnom dijagnostikom. Jedino će vas koštati malo vremena.

  Već po samim simptomima koje imate s uređajem naši serviseri mogu u velikom postotku slučajeva posumnjati da li je kvar koji vi imate klasični problem ili je potreban servis matičnih ploča. Često nam klijenti dođu u s uređajem koji ima neki problem koji naizgled ima neki jednostavni kvar da bi se na kraju utvrdilo da se zapravo radi o matičnoj ploči. Iz tog razloga se prije svakog servisa radi dijagnostika kako bi se utvrdilo da će se promjenom nekog dijela uređaja stvarno otkloniti i kvar. Npr, ako klijent dođe s problemom da ne čuje nikoga u razgovoru u najvećem postotku to će biti problem do zvučnika. Ako je problem na matičnoj ploči, promjena zvučnika neće biti od koristi, a Vama nepotreban trošak.

  Zato je kod nas uvedeno pravilo testiranja prije i poslije popravka. Za točnu detekciju kvara potrebno je napraviti dijagnostiku u servisu, ali isto tako neke ćete kvarove lagano i sami prepoznati.

  +Problem s audio sustavom ploče
  Na uređaju zvuk ne radi u pozivu, bilo da vi ne čujete sugovornika, on Vas ili možda i jedno i drugo, a na svim drugim aplikacijama normalno radi. Velika vjerojatnost je da se radi o problemu na matičnoj ploči. Kako bi otklonili sumnju da se ne radi možda o zvučniku ili mikrofonu na uređaju nego baš o matičnoj ploči probajte otići u aplikaciju za glasovno snimanje na vašem uređaju te tamo stisnite snimanje.

  Ako uređaj ne počne snimati ili izbaci grešku da audio sustav nije prepoznat, tada se sa sigurnošću može reći da se radi o matičnoj ploči a ne o nekom sekundarnom kvaru. Servis matičnih ploča riješiti će Vaš problem.

  +Problem sa signalom na uređaju
  Kada uređaj javi da nema usluge, nema sim kartice ili konstantno javlja traženje a sim kartica je u telefonu tada je moguće da se radi o kvaru na gsm sustavu telefona. Prvo što bi trebali isprobati je da na ekranu za poziv upišete kod *#06# . Uređaj bi Vam trebao izbaciti Vaš IMEI broj. Ako to ne napravi nego ostane na ekranu za poziv, tada je sigurno kvar na matičnoj ploči, i to na dijelu s modemom uređaja i potreban je servis matičnih ploča. Ako normalno izbaci kod, tada postoji još uvijek šansa da nije ploča kriva.

  Sljedeći korak bi bio probati izvaditi sim karticu i malo ju pobrisati s nekom običnom krpicom te vratiti u uređaj. Ako ni to ne pomaže možete još probati s resetiranjem mrežnih postavki. Ako se signal ne pojavi niti nakon reseta tada je kvar ipak na matičnoj ploči. Na dijelu s pojačalima gsm signala ili na dijelu sim čitača. Ovisno da li telefon kaže da nema usluge ili da nema sim kartice. U tome slučaju morat ćete na detaljnu dijagnostiku u servis da se nađe krivac.

  +Greška s WiFI-em i bluetooth-om
  Kada Vam na uređaju prestane raditi WiFI a problem je do matične ploče a ne do nekih postavki ili trenutnog problemčića s ruterom tada je on u postavkama sivi. Nije ga moguće uključiti. Obično se paralelno događa ista greška i s bluetoothom, jer se oni nalaze zajedno na istom čipu. Nekada se događa i greška da Vam uređaj izbacuje da je šifra koju upisujete za spajanje na WiFI kriva iako ste sto posto sigurni da je ispravna.

  Dodatno možete otići u postavke pa stisnuti na općenito i na opis te potražiti dio gdje piše WiFI adresa te ako tamo vidite da je nema možete biti sigurni da nešto ne štima s WiFI čipom na matičnoj ploči. Ako imate neki od ovih simptoma onda Vam nema druge nego odnijeti uređaj na servis matičnih ploča. Neće Vam pomoći nikakvi koraci te si možete uštedjeti sate s neuspjelim obnovama softvera ili resetiranjem koje kakvih postavki na aparatu.

  +Greške s punjenjem uređaja ili s ubrzanim pražnjenjem baterije
  Kada greška s ne punjenjem ili recimo ubrzanim pražnjenjem baterije nastane naglo, bez ikakvih prijašnjih problema s konektorom punjenja ili trajanjem kapaciteta baterije tada je lako moguće da se radi o kvaru na ploči i da vam je potrban servis matičnih ploča. Svi kvarovi ovoga tipa koji nastaju trenutno bez ikakvog upozorenja obično nisu kvarovi nastali od istrošenosti ili postepenog habanja materijala.

  Postepeno otkazivanje punjenja ili dugoročna borba s trajanjem baterije uglavnom neće biti problem uzrokovan kvarom na matičnoj ploči.

  +Potpuni prestank rada uređaja
  Slučajevi u kojima se telefon samo iznenada ugasi, sam od sebe, s time da se nakon toga više ne da upaliti te ne reagira ni na punjač, a da pritom prije nikada nije bilo problema s uređajem je u većini slučajeva kvar matične ploče. Iako se na prvu može činiti da je krivac baterija i da će njena promjena riješiti problem, to nažalost u 99% slučajeva nije tako i samo stvara nepotreban trošak vlasniku.

  Takav kvar može nastati iz bezbroj razloga te za točan uzrok kvara tehničar mora napraviti dijagnostiku ploče kako bi otkrio uzrok problema.

  Servis matičnih ploča iPad uređaja

  Slike popravljene matične ploče iPad uređaja

  Servis matičnih ploča- iPad 1
  Servis matičnih ploča- iPad 2
  Servis matičnih ploča- iPad
  Servis matičnih ploča Apple uređaja

  Servis matičnih ploča MacBook računala

  Ukoliko je kvar na Vašem MacBook računalu vezan uz matičnu ploču uređaja, tada se nalazite na pravome mjestu. Skoro puno desetljeće uspješno spašavamo matične ploče Vaših Apple uređaja. Bilo da je oštećenje uzrokovano vlagom, mehaničkim oštenjenjem uzrokovanim padom uređaja ili nekim drugim vanjskim faktorom.

  Osim u slučajevima nepravilnog rukovanja računalom, matične ploče MacBook računala sklone su defektu u slučajevima korištenja zamjenskih strujnih ispravljača za punjenje, te naravno slučajevima zamora materijala  elektroničkih elemenata matične ploče, kao što su kondenzatori, zavojnice, diode, čipovi, itd.

  Servis matičnih ploča iKlinika nudi Vam besplatnu dijagnostiku kvara matične ploče Vašeg MacBook računala, te očekujte brzi i detaljan povrat informacija.

  Neki od učestalijih kvarova vezanih uz matičnu ploču MacBook računala su:

  • Računalo se ne pali
  • Računalo ne pokazuje indikaciju punjenja (zeleno ili narančasto svijetlo na MagSafe punjaču)
  • LCD Vašeg MacBook računala ne pokazuje sliku ili nema pozadinskog osvijetljenja
  • Računalo prilikom paljenja daje zvučni signal (tri bipa) i ne pali se
  • MacBook-u ne radi Wifi ili bluetooth
  • MacBook nema zvukova
  Call Now Button385 1 5587 240