Apple originalni dijelovi
Apple originalni dijelovi

iPhone dijelovi i servisna povijest

 • Apple originalni dijelovi dizajnirani su, testirani i proizvedeni prema Appleovim standardima kvalitete i performansi.

Provjerite dijelove i povijest servisiranja svog uređaja

S iOS-om 15.2 i novijim, možete ići na Postavke > Općenito > O uređaju kako biste provjerili dijelove i povijest servisiranja vašeg iPhonea.

 • Za iPhone XR, XS, XS Max i novije, uključujući iPhone SE (2. generacija), možete provjeriti je li baterija
  zamijenjena.
 • Za modele iPhone 11 možete provjeriti jesu li baterija ili zaslon zamijenjeni.
 • Za modele iPhone 12, modele iPhone 13 i modele iPhone 14 možete provjeriti jesu li stražnji sustav, TrueDepth kamera, baterija, zaslon ili stražnje kamere zamijenjeni.
Apple originalni dijelovi

Ako je servis obavljen korištenjem originalnih Apple dijelova i procesa, pored dijela se pojavljuje “Genuine Apple Part”. Ako je vaš iPhone spojen na internet otkako je usluga obavljena, možete dodirnuti dio za više informacija, uključujući datum usluge.

Apple originalni dijelovi

Poruka Unknown Part pojavljuje se ako instalacija dijela nije dovršena ili ako dio:

 • Zamijenjen je neoriginalnim dijelom
 • Već je korišten ili instaliran na drugom iPhoneu
 • Ne funkcionira prema očekivanjima
Apple originalni dijelovi

Za zaslon i bateriju možete pronaći dodatnu poruku koja kaže “Apple je ažurirao informacije o uređaju za ovaj iPhone. To znači da je Apple ažurirao podatke o uređaju koji se održavaju za ovaj iPhone za potrebe servisa, sigurnosnu analizu i za poboljšanje budućih proizvoda. Ove poruke ne utječu na vašu sposobnost korištenja iPhonea, njegove baterije, zaslona ili kamere.

Jedna od ovih poruka može se pojaviti u odjeljku Povijest dijelova i servisa: Otkriven problem s Face ID-om, otkriven problem s mobilnom mrežom, otkriven problem s ultra širokopojasnom mrežom ili otkriven problem s Apple Payom. S verzijama iOS-a starijim od iOS-a 15.2 možete provjeriti samo je li zamjenski dio identificiran kao nepoznati dio. Podatke o dijelovima i povijesti servisa prikuplja Apple i pohranjuje kao dio podataka o uređaju koji se održavaju za vaš iPhone. Ove se informacije koriste za potrebe servisa, sigurnosne analize i za poboljšanje budućih proizvoda. Dijelovi i povijest servisa prikazuju se samo ako je dio vašeg iPhonea zamijenjen ili ako dio ne radi kako se očekuje. Ako je dio servisiran više puta, pojavit će se samo zadnji servis.

Dijelovi iPhonea i povijest servisa povezani su sa serijskim brojem vašeg iPhonea. Ako je vaš iPhone popravljen na način da generira novi serijski broj, pronaći ćete samo dijelove i povijest servisa koji su povezani s novim serijskim brojem.

Važnost servisiranja od strane obučenih tehničara koji koriste originalne Apple dijelove

Za većinu kupaca posjet profesionalnom pružatelju usluga popravka s certificiranim tehničarima koji originalne Apple dijelove najsigurniji je i najpouzdaniji način za popravak. Popravci koje izvode neobučene osobe koristeći neoriginalne dijelove mogu utjecati na sigurnost i funkcionalnost uređaja. Apple originalni dijelovi dizajnirani su kako bi točno pristajali unutar uređaja. Osim toga, neprofesionalno odrađeni popravci mogu ostaviti labave dijelove ili slične propuste koji mogu oštetiti bateriju, uzrokovati pregrijavanje ili ozljedu.

O originalnim iPhone zaslonima

iPhone zasloni dizajnirani su, testirani i proizvedeni prema Appleovim standardima kvalitete i performansi. To uključuje intuitivni i responzivni Multi-Touch, visoku svjetlinu, veliku točnost boja, ravnotežu bijele boje i performanse za značajke kao što su True Tone, Night Shift i Haptic Touch. Popravci koje izvode neobučene osobe korištenjem neoriginalnih dijelova mogu utjecati na sigurnost uređaja ili funkcionalnost zaslona. Appleovi zasloni dizajnirani su tako da točno stanu unutar uređaja.

Zaslon iPhonea napravljen je zajedno s iOS softverom za optimalnu izvedbu i kvalitetu. Neoriginalni zaslon može uzrokovati probleme s kompatibilnošću ili performansama. Na primjer, problem se može pojaviti nakon ažuriranja softvera iOS-a koji sadrži ažuriranja zaslona. U iKlinici se koriste isključivo Apple originalni dijelovi.

Ukoliko se ne koriste Apple originalni dijelovi zaslona, može se dogoditi sljedeće:

 • Multi-Touch možda neće reagirati na dijelovima zaslona
 • Smanjene performanse Multi-Touch, kao što su propušteni dodiri zaslona ili dodiri koji se ne registriraju na pravom mjestu
 • Dodiri se mogu neočekivano registrirati tijekom telefonskog poziva
 • Zaslon se možda neće isključiti tijekom telefonskih poziva
 • Mogu se registrirati slučajni dodiri rubova ili dlanova
 • Zaslon True Tone ne radi ispravno
 • Izgubljena ili oslabljena funkcija senzora ambijentalnog svjetla, uzrokujući nepravilno zatamnjenje ili posvjetljivanje zaslona
 • Neispravna kalibracija boje zaslona, primjerice zaslon koji izgleda previše žuto ili plavo
 • Zaslon nije ravnomjerno svijetao
 • Smanjite maksimalnu svjetlinu
 • Nenamjerno pražnjenje baterije

O originalnim iPhone baterijama

Sve punjive baterije su potrošni materijal i imaju ograničen vijek trajanja — na kraju njihov kapacitet i izvedba opadnu pa ih je potrebno zamijeniti. iPhone koristi ugradbene, visokokvalitetne litij-ionske baterije. One su strogo dizajnirane, testirane i proizvedene kako bi zadovoljile Appleove standarde kvalitete i performanse. Originalne Apple baterije također su certificirane za sigurnost.

Litij-ionske baterije su osjetljive komponente i treba ih pažljivo servisirati. Kako biste izbjegli štetu koja bi mogla uzrokovati pregrijavanje, požar ili ozljedu, samo obučeni tehničar smije zamijeniti bateriju iPhonea. Popravci koje izvode neobučene osobe ne koristeći originalne Apple dijelove mogu utjecati na sigurnost uređaja ili uzrokovati neispravan rad.

Ukoliko se ne koriste Apple originalni dijelovi baterije, zamjenska baterija može biti:

 • Loše dizajnirana ili proizvedena
 • Prethodno korištena baterija
 • Oštećena baterija
 • Neodgovarajuća baterija za vaš model iPhonea

O originalnim iPhone kamerama

iPhone kamere dizajnirane su, testirane i proizvedene prema Appleovim standardima kvalitete i performansi. To uključuje intuitivno i osjetljivo automatsko fokusiranje, portretni način rada s naprednim bokehom i kontrolom dubine te efekte portretnog osvjetljenja.

iPhone kamera je projektirana zajedno sa iOS softverom za optimalnu izvedbu i kvalitetu. Neoriginalna kamera može uzrokovati probleme s kompatibilnošću ili performansama. Na primjer, problem se može pojaviti nakon ažuriranja softvera iOS-a koje sadrži ažuriranja kamere ili nove značajke kamere. Iz tog razloga je važno da se koriste isključivo Apple originalni dijelovi na iPhone kameri.

Ukoliko se ne koriste Apple originalni dijelovi fotoaparata, može se dogoditi sljedeće:

 • Kamera ne fokusira pravilno ili slike nisu oštre
 • Kada koristite portretni način, subjekt možda neće biti u fokusu ili samo djelomično u fokusu
 • Aplikacija treće strane koja koristi kameru mogla bi se neočekivano zamrznuti ili zatvoriti
 • Pregled u stvarnom vremenu u aplikacijama trećih strana može biti prazan ili može zapeti

Original ili zamjenski punjači i kablovi

Apple preporučuje samo korištenje original i certificiranih kablova i punjača. Korištenje necertificiranih punjača i kablova za punjenje može izazvati štetu na Vašem uređaju. Prilikom korištenja kablova i punjača koji nemaju Apple-ovu dozvolu uređaj ne dobiva pravilno struju kod punjenja te time oštećuje brojne dijelove na matičnoj ploči.

Promjena prednjeg panela

Da li odabrati original ili zamjenski panel?
Na tržištu postoje deseci različitih vrsta zamjenskih panela, nabrajati i objašnjavati sve razlike sada bi bilo besmisleno pa ćemo ih samo jednostavno podijeliti u tri kategorije, loše kopije, srednje loše kopije i kopije vjerne originalu.

385 1 5587 240