Trebate zamjenu baterije na iPhoneu?

iPhone baterija kratko traje? Za razliku od svih drugih dijelova u iPhone-u, baterija je jedini dio koji spada pod potrošni materijal. S vremenom će njezin kapacitet nažalost postepeno padati. Sukladno tome primijetiti ćete da je vrijeme od punjenja do punjenja Vašeg iPhona postalo sve kraće i kraće. Neizbježno dolazi do potrebe zamjene iPhone baterije.

Promjena baterije na iPhoneu se radi unutar 2 do 3 godine korištenja

Apple deklarira za svoje iPhone baterije da će baterija zadržati 80% ukupnog kapaciteta na 500 ciklusa punjenja. Znači da ćete unutar nešto više od prvih godinu i pol korištenja, ako uzmemo u obzir da ste uređaj punili jednom dnevno, izgubiti oko 20% kapaciteta baterije. Ako ste uređaj koristili u normalnim uvjetima. Dakle htjeli Vi to ili ne, bateriju na iPhone-u ćete morati zamijeniti novom nakon otprilike 2-3 god korištenja. Želite li i dalje ostati u dosadašnjem ritmu da se Vaš iPhone puni jednom dnevno. U protivnom, vjerojatno ćete ujutro u torbu stavljati i punjač jer Vam iPhone baterija kratko traje.

Već neko vrijeme iPhone u svojim postavkama nudi različite podatke o Vašoj bateriji. Da li iPhone baterija kratko traje, njenoj potrošnji, vremenu punjenja i sl. te ono što najčešće provjeravamo, postotku kapaciteta same istrošenosti kemije u bateriji. Sigurno ste se susreli sa slučajem odstupanja u tim postocima gdje je Vaša baterija nakon 2 godine korištenja na većem ili manjem postotku od one Vaših prijatelja ili kolega na poslu, a uređaj je isti i podjednake starosti.

Najlogičniji zaključak bi bio da se sigurno uređaj koristio manje ili više jedan od drugoga. Previše Facebooka ili Instagrama, možda se igraju igrice koje su onda dovele do većeg broja ciklusa punjenja i sl. To bi u većini slučajeva bilo točno, ali nekada nije. Kako dolazi do toga da nekome iPhone baterija kratko traje a nekome baterija i nakon 2 god i dalje traje cijeli dan? I tu dolazimo do dijela koji Apple navodi kao “normalni uvjeti” korištenja. S njima se mi kao korisnici možemo malo poigrati te “izvući” još poprilično mjeseci prije nego je vrijeme za promjenu baterije. Prvo i osnovno radne temperature baterija su izrazito bitne. Po našem iskustvu iz servisa korisnici nisu upoznati s tim informacijama i ne paze na taj detalj kod korištenja uređaja. Apple navodi da su radne temperature za iPhone i iPad od 0°c do 35°c i u tome okviru bi se trebali držati uređaji. Niske temperature ne utječu trajno na kemijski sastav baterije i nisu toliku bitne. Čisto informacije radi ćemo ih objasniti. Kada se iPhone nađe na niskim temperaturama oko nule ili niže tada Vam se može dogoditi da se iPhone, iako je možda bio napunjen, zgasi i pokaže da ga treba puniti, ali čim ga zgrijete on će se upaliti kao da ništa nije bilo. Dakle trajne štete nema.

iPhone baterija kratko traje? Izbjegavajte visoke temperature

iPhone baterija ratio traje - izbjegavajte visoke temperature

Image by Freepik

Ako Vaša iPhone baterija kratko traje, visoke temperature su ono što Vas treba brinuti. Kemijski sastav baterije ne podnosi temperature veće od predviđene. Znači temperature iznad 35°c treba izbjegavati u širokom luku jer iako to na prvu nećete niti primijetiti svako izlaganje baterije tj. uređaja takvim temperaturama će Vam napraviti trajnu i nepovratnu štetu. Neće biti velika, u početku, ali dan za danom, malo po malo hoće. Svaki put kada Vam ostane na užarenom stoliću na vrući ljetni dan dok pijete kavicu na terasi. Svaki put kada Vam slučajno ostane u autu na 50°c dok skoknete nešto na brzinu obaviti, on će Vam to zapamtiti. Bilo bi dobro da kod punjenja baterije skinete masku dok je na punjaču jer Vam maska možda ometa normalno predviđeno hlađenje prilikom punjenja. Sljedeće je način na koji punimo naše uređaje.

Predugo ostavljanje uređaja na punjaču

Kada iPhone baterija kratko traje, predugo ostavljanje uređaja na punjaču nakon što se baterija napunila do 100% je štetno te bi se trebalo izbjegavati. Većina korisnika puni uređaj preko noći dok spava, no to nije optimalno rješenje, iako je možda najpraktičnije. Vaš će se uređaj napuniti kroz 2-3 sata, a ostalo vrijeme će nadopunjavati već punu bateriju. Opet dan za danom, malo po malo, šteta se skupi i iPhone baterija kratko traje. S ovom navikom svojih korisnika se Apple već i sam počeo baviti, te su u novijim software nadogradnjama uveli opciju “optimizirano punjenje baterije” koja rješava baš taj problem te uređaj prati Vaše navike i prema tome optimizira punjenje baterije.

Npr. svaki dan u 6:45 min se budite za posao. iPhone će to naučiti pa će se uređaj koji ste stavili sinoć na punjenje normalno napuniti do 80%, a preostalih 20% polako “rastezati” kroz noć kako bi bio napunjen do kraja taman oko doba kada ćete se Vi probuditi. Tako je vrijeme na punjaču sa 100% baterije smanjeno na minimum. Umjesto da Vam iPhone baterija kratko traje, preporučujemo da ovu opciju svakako koristite za noćno punjenje.

 Kada je iPhone bateriju potrebno zamijeniti odmah?

iPhone baterija kratko traje

 

Mnogi korisnici imaju loše ili lošije baterije u svojim uređajima i već neko vrijeme planiraju napraviti promjenu, ali još nisu. Nose punjač sa sobom u autu, torbi i svako malo nadopune uređaj jer iPhone baterija kratko traje. To je iritantno ali nije štetno i ako Vama ne smeta, ne smeta ni uređaju. Koliko ide, ide.

Ali ima slučajeva kada se promjena iPhone baterije ne bi trebala odgađati. Ako se na uređaju pojavilo nekakvo prelijevanje boja ispod Vašeg ekrana, mrlja koja se pomiče ako malo pritišćete oko nje s prstom. To znači da se baterija zbog neke svoje greške krenula napuhivati te sada iznutra pritišće ekran prema van.
Ovako nešto ne bi trebalo ignorirati. Ponajprije zbog sigurnosti. Baterija koja se napuhuje svakako nije nešto što želite nositi sa sobom u džepu jer, iako izrazito rijetko, svako toliko u svijetu dođe do zapaljenja uređaja na baterije. I dodatno, takva napuhana baterija će Vam skoro sigurno slomiti ekran na uređaju te će Vam trošak popravka biti daleko veći od same promjene baterije na iPhoneu.

Drugi slučaj kada bi bateriju trebalo odmah mijenjati je ako se uređaj, obično na nižim postocima napunjenosti cca 10-30%, iznenadno gasi i ne možete ga upaliti dok ga ne stavite na punjač. Kada dugo imate takvu bateriju, učestalo gašenje na kraju dovodi do drugih kvarova na uređaju. Nerijetko i do gubitka Vaših podataka. Obično u ovome slučaju u postavkama baterije već stoji napomena “servis”.

Takav uređaj više ne može koristiti procesor u svom punom potencijalu bez da napon na bateriji padne i dovede do gašenja iPhonea. Uz gašenje je prisutno i usporavanje uređaja.

Promjena iPhone baterije

iPhone baterija kratko traje

Kod promjene iPhone baterije bitno je napomenuti da bi se ona trebala raditi kod certificiranih Apple servisa. Tako možete biti sigurni da je ugrađena baterija originalna. Nema te zamjenske baterije koja postoji a da se može mjeriti s originalnom. Da postoji, mi bi ju koristili u našem servisu, ali jednostavno, nažalost, ne postoji. Sama se izmjena radi unutar pola sata do sat vremena.

Uz nju se obavezno radi i promjena brtve ispod panela kako bi Vaš uređaj i dalje bio vodo-nepropustan. Baterija se nakon ugradnje mora reprogramirati kako bi ju uređaj pravilno prihvatio. Ako se to ne napravi, iPhone će Vas obavijestiti o ugradnji neoriginalne baterije te o svim posljedicama koje takva baterija uz sebe nosi. U postavkama više nećete imati mogućnost vidjeti postotak baterije nego će uređaj stalno navoditi da joj je potreban servis. Ne zaboravite, ako niste imali jakih padova ili drugih nesreća s Vašim uređajem, promjena iPhone baterije će biti jedini dodatni ulog od kada ste kupili Vaš iPhone. Stoga preporučujemo da to onda ne budu jeftine zamjenske baterije s loše obavljenom promjenom. Tako sigurno nećete biti zadovoljni i uvidjet ćete da Vam opet iPhone baterija kratko traje.

385 1 5587 240