Slabi zvučnici na iPhone uređaju

Ne čujete sugovornika ili on ne čuje Vas, zvučnik ili mikrofon je jako tih?

Slabi zvučnici na iPhone uređaju

Image by Freepik

Primjetili ste da su Vam slabi zvučnici na iPhone uređaju? Na vrhu ekrana, na dnu uređaja i na stražnjoj strani kod kamera se nalaze male mrežice. Ispod tih mrežica se skrivaju zvučnici i mikrofoni. iPhone ima dva zvučnika. Jedan mali na vrhu ekrana, takozvani ušni zvučnik i jedan veliki na dnu uređaja koji se zove razglas zvučnik.

Ušni zvučnik koristimo za razgovor sa sugovornikom kod svakog običnog poziva. Veliki zvučnik koristimo kada želimo razgovarati na razglas ili želimo čuti audio sadržaje. U tome se slučaju i ušni zvučnik priključuje u priču te se ponaša kao slabiji pomoćni zvučnik za razglas kako bi se stvorio stereo zvuk.

Isto tako uz zvučnike pod mrežicama se nalaze i mikrofoni raznovrsnih namjena.

Glavni mikrofon na dnu mobitela je odgovoran za klasične razgovore tijekom poziva. Stražnji mikrofon kod kamera služi kao noise cancel pripomoć. On omogućava da Vas sugovornik jasno čuje i kad se nalazite u velikoj buci.

Prilikom video poziva glavni mikrofon za razgovor će biti mikrofon koji se nalazi odmah pored ušnog zvučnika na ekranu mobitela. Iz razloga jer tada mobitel ne držite na uhu već gledate ravno u njega pa je zvuk koji dolazi najbolje usmjeren prema tome mikrofonu a ne na onaj na dnu mobitela.

Kada snimate video s Vašim kamerama, stražnje glavne kamere će koristiti mikrofon pored kamera. Snimanje videa prednjom selfie kamerom će preuzeti prednji mikrofon kod ušnog zvučnika.

Dakle svaki zvučnik i svaki mikrofon ima svoju specifičnu namjenu koja se mijenja ovisno o vašim potrebama. Razumijevanje koji zvučnik ili mikrofon ima koju namjenu nam pomaže da lakše ustanovimo koji dio je potrebno servisirati.

Najčešći problemi su s ušnim iPhone zvučnikom

Slabi zvučnici na iPhone uređaju

Slabi zvučnici na iPhone uređaju najčešće su rezultat problema s ušnim zvučnikom. Nije ništa neobično pošto je najizloženiji svim prljavštinama i vanjskim utjecajima. Prašina i ostale sitne čestice ulaze u mrežice i membrane zvučnika te ih postepeno začepljuju. U kombinaciji s vlagom, prirodnom masnoćom kože, raznom šminkom, puderima i slično dodatno se stvara smjesa koja na kraju skoro u potpunosti onemogući prolaz zvuka. Na kraju ti slabi zvučnici na iPhone uređaju rezultiraju time da skoro ništa ne čujemo prilikom poziva.

Isto se može dogoditi na svim zvučnicima i mikrofonima, ali kroz puno duži period.

Bilo bi poželjno napraviti povremeno čišćenje s četkicom za zube laganim četkanjem dok se ne makne vidljiva prljavština s mrežica. Ovakvim održavanjem nećete moći u potpunosti riješiti problem jer čistite samo prljavštinu s vanjskog dijela ali ćete im drastično produžiti vijek trajanja.

Dolaze nam i klijenti koji su čistili mrežice s kompresorima te su upuhivanjem zraka probali probiti prolaz kroz nastali sloj ali time samo upuhuju problem dublje u membrane zvučnika i dodatno ih zaštopavaju, a najčešće i unište. Mikrofoni će skoro uvijek u potpunosti otkazati kod ovakvog čišćenja te će se morati mijenjati.

Nerijetko imamo i situacije gdje su klijenti bušili rupe na mrežicama s iglama kako bi otvorili prolaz. To nikako ne savjetujemo jer osim što jako nagrđuje izgled i smanjuje vrijednost uređaju kod eventualne kasnije prodaje, neće uspješno riješiti problem jer je mrežica tek prvi sloj koji je zapunjen.

Klijenti nas obično zatraže da samo malo počistimo zvučnike, ali s time ne možemo riješiti problem u tako daleko poodmaklom stadiju. Dugoročnim zapunjavanjem mrežica, prljavština prolazi duboko do zvučnika te ga kompletno zaštopa. Zalijepi membrane na njemu. Čišćenje tih membrana nije moguće bez da se zvučnik ne ošteti. Posljedica je loš metalni zvuk ili zvuk kao iz bunara, možda čak i iritantno pucketanje zvuka.

Servis promjene zvučnika ili mikrofona

Slabi zvučnici na iPhone uređaju

Kada su slabi zvučnici na iPhone uređaju, potrebno ih je zamijeniti u potpunosti s novima, u kompletu sa svim mrežicama i zaštitnim slojevima koje imaju kako bi se dugoročno i u potpunosti riješio nastali problem. Jedino tako odrađen posao garantira da ćete sa servisom biti zadovoljni. Servis promjene zvučnika ili mikrofona traje obično između pola sata do sat vremena ovisno o uređaju i obimu posla.

Uz servise zvučnika radimo i servise na mikrofonima. Kada dijagnostikom utvrdimo koji mikrofon ima problem, napravi se njegova izmjena, mikrofoni rijeđe pate od problema smanjenog tona već najčešće jednostavno ne rade. Promjena mikrofona također spada pod brze servise te kao i kod zvučnika očekivano vrijeme izmjene je od pola sata do sat vremena.

385 1 5587 240